Het e-Boek

E-boeken zijn er in verschillende formaten en je kunt ze via verschillende apparaten lezen.
Via deze site ondersteun ik de formaten ePub en PDF, binnenkort komt daar MobiPocket bij.

ePub

ePub is in het algemeen de beste keuze. Boeken in ePub formaat kun je lezen op elk formaat scherm, de tekst past zich automatisch aan. Het is een “open” formaat en vrijwel alle eBook readers ondersteunen het. Je kunt het ook lezen op je PC met een programma als “Calibre” (zie de pagina met links).

PDF

PDF bestaat al veel langer. Het is prima geschikt om boeken weer te geven die je later wilt printen. De kracht van PDF is dat de oorspronkelijke layout van het boek bewaard blijft. Dat is ook het grootste nadeel: je kunt boeken in PDF vaak niet meer goed lezen op eBook readers met een kleiner scherm. Je moet dan het beeld zover verkleinen dat het onleesbaar wordt.

MobiPocket (Kindle)

MOBI of MobiPocket is het formaat van de Kindle van Amazon. Het formaat heeft technisch dezelfde eigenschappen als ePub maar het is niet “open”. Je komt het vrijwel uitsluitend op de Kindle tegen.

Converteren

Je kunt eenvoudig converteren tussen MobiPocket en ePub. Het gratis programma Calibre is daarvoor prima geschikt.

Vermijd DRM

DRM betekent Digital Rights Management. Het is een methode om het kopiëren van e-Boeken te voorkomen. Het grote nadeel van DRM is dat je ook als gebruiker niet kunt kopiëren. Als je een e-Boek koopt met DRM en je plaatst het op je eBook-reader, maar je wilt het ook kunnen lezen op je PC, dan lukt dat niet altijd. En als je later een andere eBook-reader koopt? Waarschijnljk kun je je e-Boek niet meer lezen en moet je het opnieuw kopen. DRM is gelukkig vrij eenvoudig te verwijderen. Als je niet weet hoe dat moet, kun je beter geen e-Boeken met DRM kopen.